Utemöbler

7 mars 2016
Våren tittar in genom fönstret idag. Det känns hoppfullt på något vis. Snödroppar lyser upp den svarta jorden och jag kikar efter andra vårtidiga tecken.
Mina ögon landar på tygboken med tyger för utomhusbruk från Kirkby design. Den heter Terrazzo och kom förra våren. Färgerna sprakar och mönstren är härligt 80-tal. Dessa tyger skulle kunna väcka upp alla uteplatser i Sverige ur den svart/gråa dvalan som lagt sig som en törnrosasömn över soffor och kuddar.
När jag läser kvalitetsspecifikiationerna blir jag glad men också lite arg. Det finns tyg som håller för solens blekande strålar, som inte möglar och som inte släpper igenom regnet. Det är fantastiskt!! Men jag träffar kunder som kommer in med lounge-dynor som bara är en sommar gamla och som gått från svart till ljusgrått på bara 3 månader. Usch vad dåligt!
Det kostar att klä om och tyget är inte gratis. Kunderna väljer att istället köpa en helt ny grupp. Jag blir beklämd, för det är detta som vi försöker motverka. Slit och släng-trenden som sitter så djupt förankrad att vi inte ens reflekterar över det.
Billiga möbler blir också dyra till slut när man fått köpa nytt gång efter gång. Tyg som fäller, tyg som går upp i sömmarna, tyg som möglar i det fuktiga uterummet.
Det finns kvalité på marknaden . Det är dyrare såklart, men håller längre. Det lönar sig då plötsligt att klä om.
Vi har flera fina provböcker med möbeltyger som utvecklats till att hålla länge. För utetyger är kraven svåra, men produktutvecklingen är konstant.

Det plingar på min dörr. 2 små barn med färgglade godisklubbor tittar in.
Det känns att våren är på G.

20788108-K8FQijpg20788301-lK7hbjpg