Kaffestunden

20240130_142952jpgDet här är kaffehörnan på Compagnie 15. Här sitter vi, men framförallt våra kaffesugna kunder. Alla är välkomna!
Soffan är omklädd i tyger från Güell Lamadrid, Fermoie och Ian Mankin. Fantastiskt fina tyger och kvailtéer. 

.....och visst är det kanske lite rörigt, men verksamheten är igång och flyter på. Du är välkommen ner till verkstan i källaren på Compagnie 15. Se adress och telefon-nummer på "kontaktsidan".

Nytt samarbete, nya partners, ny inspiration på ny adress.

Screenshot_20230919_105052_Microsoft 365 Officejpg

Om några dagar flyttar verksamheten till Klammerdammsgatan 15 i Halmstad. Där kommer verkstan att finnas i källarplanet, men tygprover och egna produkter kommer att finnas i butiken i markplan. Butiken är ett alldeles nytt sammarbete med flera aktörer inom inredning, silversmide, konsthantverk, italienskt kaffe, vackra kläder, kultur och konst.  Det gemensamma namnet är Compagnie 15 och det går såklart att hitta oss på Instagram och facebook under detta namn. 

Varmt välkomna att hälsa på, ta en rundtur och en kaffe. 

Högsommar

Nu är det läga att uppdatera denna bloggsida, för ett år har gått sen sist. Att jag inte skriver här så ofta beror mest på att jag håller er bättre uppdaterade på vad jag hittar på och vilka uppdrag jag får genom Instagram och Facebook, men iallafall så kan det vara på sin plats att skriva en liten hälsning här också. 

Det har varit sommar i åtminstone 2,5 månad och det skulle inte förvåna mig om vi inte har lika mycket sommar till att njuta av. Så det är verkligen mitt i nu och då tänker jag passa på att vara ledig några veckor.

När jag tittar på bilder jag tagit på vårens projekt så är det en salig blanding uppdrag. Gardiner och solskydd, båtdynor och trädgårdsdynor, 1800-tal i läder och restaurangmöbler, Stolsitsar i tyg och flätade i pappersgarn. Det blir verkligen allt möjligt när jag tittar på det i efterhand.

Jag hoppas och önskar att ni som läser detta också har eller kommer att få lite ledigt och vila. Både för kropp och själ. 

Nu checkar jag ut för 4 veckor. 
Ha det fint!!!

Jenny


2023-05-04 153654jpg

Nybarockstolar 1800-talets andra hälft. Klädda i mörkgrönt läder från Camo.2023-05-29 110858jpg
Båtdynor i mjuk ränder från LudvigSvensson

2023-06-20 120328jpgLamellgardiner i snedtak. 


2023-01-20 134226jpgSå vackra gardiner i lin med broderat mönster. Tyg från Chivasso och gardinstänger från Houlés.


2023-01-25 151324jpgNy klädsel till en Norrgavelsoffa. Läder från Nevotex. 
Semester till och med 22 augusti.

Tack för denna våren och sommaren.
Den har på alla sätt överträffat mina förväntningar.
Önskar alla kära kunder. Nya och återkommande en riktigt skön sommartid.

/Jenny
20220714_075125jpg

Sommarens uppdrag har varit kyrkor

Altarring i Saxtorp kyrka  i Landskrona kommun. Omklädd i plysch från Designers Guild. 

20220630_143654jpgAltarring i Tofta kyrka, också i Landskrona kommun. Omklädd i samma tyg som i Saxtorp. Altaret har fått nytt tyg ( antependium) i grön plysch från JAB. 

20220719_160632jpg

Vad händer på JG Tapetserare

Pandemin är över sägs det. Det känns bra även om vi måste fortsätta vara försiktiga med den fortsatta smittspridningen. Samtidigt spirar naturen runt omkring oss och det dröjer inte länge förrän vi vill vara ute i alla sammanhang. Äta uta, laga mat ute,  träna ute, umgås ute. Jag har nog aldrig längtat efter sommaren så mycket som i år. Inte för att vi ska göra något storslaget, men en och annan fest kan det bli. Då hoppas jag på att både få laga mat, äta och umgås ute. Ett och annat häng vid havet lär det bli. Promenader i skogen och kaffefrukost på bryggan i sjön här där jag bor. Jag längtar verkligen mycket. 


De senaste månaderna har också lärt mig att det är dags att ta det lite lugnare. Simma saktare i lugnare vatten och att andas mjukare och vänligare. Det känns fint att komma till dessa insikter samma år jag fyller 50. Fler år ska levas, men även njutas. Vad hände då som fick mig att se detta?

Jo pandemin satte käppar i hjulet för företaget och till slut så stannade hela maskineriet. Jag fick välja den enda utväg som var möjlig. Att ansöka om konkurs. Av den anledningen har det varit tyst om företaget JG Tapetserare AB.
Tråkigt och ledsamt men jag har återhämtat mig riktigt bra och känner glädje över att nya tankar och möjligheter fortfarande ges till mig. Med mina nya insikter tar jag därför mitt kunnande och mina erfarenheter till nya betesmarker. 

Till att börja med byter jag adress. Ni hittar mig nu på söder i Halmstad. I det gamla Kronobränneriet på Skonertgatan 12. Där delar jag lokalen med Casperssons Lädervarutillverkning. Tillsammans har vi en stor kunskapsbredd och vi kommer att kunna slå våra kloka huvuden ihop när något uppdrag som är crossover dyker upp. Casperssons finns på facebook så klicka på länken och se vad de håller på med. 

Namnet JG Tapetserare (utan AB) finns kvar fast med en annan bolagsform. 

Vi kommer att fortsätta göra det vi är bäst på nämligen möbler i alla dess former. Både för företag och privatpersoner. Vi vill fortsätta verka för andra vägar att gå än att slita och slänga. Vi vill laga och renovera, återbruka och framför allt få ett lugn i hur vi ser på vår livsmiljö eller arbetsmiljö. Det är inte nödvändigt att ständigt växla uttryck. Följa nya trender och tendenser. Vi kan vårda det vi har. Välja kvalitet både för ögat, kroppen och miljön. Vi kan leva med våra val längre istället för att vara ängsliga över att inte alltid följa med i det som "gäller nu". 

Företaget är nu i en mindre kostym är tidigare. Vilket passar fint för mig. Hoppas att du blir nyfiken på att följa mig på min nya väg. 

Förfrågningar om uppdrag tar jag helst via mail. Se kontakt. Där finns även uppdaterade öppettider. 

Tack för att du läste hela detta långa inlägg. 
Ha nu en trevlig fredag och en skön helg. 


Välkomna till Instagram. Det är mitt fönster mot världen.
 https://www.instagram.com/jennygrahntapetserare/


Nytt år! Vi blickar bakåt.

Först vill jag tacka er kunder som letat upp oss för hjälp med olika projekt. 

Tack för förtroendet ni visat oss och att ni gör oss till dom vi är.


Detta året har som vanligt bjudit på en stor variation av projekt och våra kunder har varit privatkunder i vanlig ordning, kyrkor, föreningar, småföretag och vårdcentraler. Stora och små projekt.

Det som varit årets absolut största happening var ändå flytten från Norravägen 4 till Norravägen 9. Till en lokal 3 gånger större. Med plats för lager, ordentligt med yta att jobba på. Fantastiskt ljusinsläpp genom 11 stora skyltfönster och ett showroom där ingen behöver trängas och där alla tygprover har gott om plats.

2021-05-12 132719jpg

Bild: Inför invigningen den 12 maj 2021

Att det skulle bli en utmaning för oss att göra denna uppgradering var vi medvetna om och det har det sanneligen varit, men vi har också fått så mycket kärlek, uppskattning och vänliga ord från kunder, från förbipasserande människor, från folk i området och från många oväntade håll. Detta har lyft oss flera centimeter över marken, stärkt våra ryggar och glatt våra sinnen varje gång. Ett stort ödmjukt tack till er alla som bidragit till detta!

2021-05-12 183034jpg
Bild: Uppskattning 

Pandemin har ju också pågått och pågår i allra högsta grad. Oss har den påverkat på nära håll, med sjukdom och karantän för säkerhets skull varje gång symptomen dykt upp.  Tydligast har långa leveranstider på tyger och material varit. Ibland har det varit väldigt besvärligt och det största tålamodet har fått prövas både hos oss och hos våra kunder.

Under sommaren och hösten så ombildades företaget från Handelsbolag till Aktiebolag. En milstolpe det också.

Trender och tendenser

Bland de projekt vi tar oss an, har vi de vanliga möblerna. Möbler för finrum och matrum. Som gått i arv, som har ett affektionsvärde och som hör 1900-talets mitt till. Sista halvan av 1800-talet tycker jag har ökat och vi haft flera fina objekt detta året. Dessa möbler kan ibland vara lite väl tunga och svårmöblerade och har säkert ofta hamnat på soporna, men de har också en hög sittkomfort med djupa fjädrande sitsar och omfamnande rygg och armstöd. Kanske börjar dessa möbler nu uppskattas lite mer. Det vore roligt!2021-09-10 140553jpg

Vi ser också att vi får göra fler smålagningar på möbler som är av det billigare slaget. Möbler som inte lönar sig att klä om, men som gott kan leva några år till om de underhålls. Vi har bytt dragkedjor, satt i knappar som lossnat, sytt någon liten söm som spruckit osv. Detta är små uppdrag men väldigt viktiga i vår strävan efter att vårda och bevara. Att inte vara så snabba i att slänga och att köpa nytt.

Min förhoppning är att detta beteende som syns hos den enskilda också ska växa i organisationer, kommuner och regioner. Det är på väg, och nya digitala tjänster och verktyg finns som hjälper till att inventera möbelförråden för att se vad som finns, vad som är möjligt att renovera och i vilken omfattning. Se direktlänk till:  Sajkla.

När det gäller trender så är vårt mål inte att göra alla hem “trendiga”. Målet är att hjälpa kunden att göra val av tyg och stil så det känns kul och i rätt riktning för den det gäller. Därför har vi det stora utbudet av tyger och leverantörer som vi har. Men iallafall så känns det som att många vågar välja mönster och färg. Plysch har ju varit stort länge och det kommer det vara länge till, men nya “torra” ytor och strukturer har också vuxit starka under året. När det gäller färger så har den vita, svarta, gråa och beiga färgskalan äntligen tappat sitt fasta grepp om inredningen till fördel för båda milda mjuka pasteller och varma fylliga kryddtoner. 2021-12-28 162404jpg

Bild: Stolsitsar.

 

Så vad händer framåt?

Vi jobbar vidare med era fantastiska projekt. Soffor, fåtöljer och matsalsstolar. Gardiner, sängkappor och allt vad det är. Det är lite som sången i Askungen som mössen sjunger.

Vi ska sy och vi ska klippa,
Vi ska göra, ska vi tippa
För den stora galakvällen
Så ska vi sy modellen,
Vi syr och släpper i den
Och ett skärp av siden,
Och Askungen på bal
Bland gästerna i hundratal
Den vackra flickan blir i slottets stora sal.

Sätt igång nu, skynda, ila
Vi har inte tid att vila,
Klänningen den ska vi klara,
Ja, vänta lite bara.
- Ja, jag klipper till med saxen.
- Och jag kan sy och tråckla.
- Låt du flickorna sy till den, du ska skaffa smycken.
Och den vackraste hon blir på hela kvällen.
Ja, den vackraste hon blir på hela kvällen.


2015-07-21 091704-1jpg

 

 

 

 

 

 

Under året som gått har vi gått på varandras tår. Möbler och material har stått överallt, högt och lågt. Därför har vi flyttat till större lokaler. Vi jobbar på att komma i ordning, och produktionen är igång så välkomna till oss på Norravägen 9B i Halmstad. Observera att vi har ändrade öppettider. 

Karin Larsson - nya tygmönster i verkstan

"Karin föder åtta barn. Hon hade utbildat sig till konstnär, men tog inte itu med det målande konstnärskapet efter utbildningen. Men i Sundborn får hon verkligen nytta av sin kunskap. Hon och Carl skapar ett hem med en färgsättning som tar udden av det mesta. Karin väver, syr, broderar och skapar åt sig själv och åt familjen och till alla besökare ett alldeles unikt hem.

Karin blev inte en målande konstnär, men tillsammans med sin man skapade de ett stort konstverk: Carl Larsson-gården. Men under många år fick hennes minne leva i skuggan av sin man. Nämnas som Carl Larssons hustru. Idag kallas hon konstikon och böcker skrivs om hennes mat och textiler och trädgården och huset och om… Men det skulle ta mer än sextio år efter hennes bortgång, tills vi alla förstod…"

Klicka på texten ovan för att läsa och lära mer om Karin.

20200522_120304jpg
Blomsterharen

Detta är fantastiskt roligt. Karins textilkonst kan nu pryda varje hem. Med hjälp av digitala textiltryck får vi ta del av hennes broderier på möbeltyger som är slitstarka och som passar för möbler. På bilden syns en kvalité av polyester och lin som har 75000 martindale. Några mönster finns också i en fin sammetskvalité.

20200522_120336jpg
Joy Zandén - Nya tygmönster i verkstan

"Året var 1951

Efter studier på Slöjdföreningen i Göteborg och på Beckmans designhögskola i Stockholm började jag arbeta som formgivare. Jag målade mönster som togs väl emot av allmänheten men när jag försökte sälja dem på Manhattan fick jag bara höra “...very nice, very nice".

Några mönster blev aldrig sålda. Med stor besvikelse reste jag hem och gömde portfolion i ett mörkt skåp i källaren.

60 år har passerat sen dess och till min stora glädje, tilltalar nu dessa mönster den moderna människan. Tidstypiska och samtidigt tidlösa, ser de nu åter dagens ljus.

Med inspiration av den skandinaviska naturen, havet och Kärleken.

Det är aldrig för sent.

/Joy 94 år."

Klicka på texten för att läsa mer om Joy. 

Vi är så glada att nu få sälja hennes mönster i kvalitéer som är slitstarka och passar för möbler. 

20200522_120717jpg
"Fredsfåglar"

20200522_120833jpg
"Jazmin"

15 september 2014

En ny kollektion med tyger för gardin och möbel från Scion sprider glädje i verkstan. Fantastiska färger och mönster. Kika på deras webb under fliken NEW. Blir du sugen på att både titta närmare och känna på tygerna är du välkommen hit. Ta en lugn stund med tygböckerna och en kopp kaffe och låt fantasin bära iväg en stund.

19342711-FY7qMjpg

1 oktober 2014

Jag är stolt medlem i Sveriges Tapetserarmästare sen 15 år tillbaka. Det är en ganska bred bransch med tapetserare, gardindekoratörer och sadelmakare. Branschen står för yrkesskicklighet, tradition och trend. Läs mer på www.tapetserarmastare.se Till veckoslutet samlas vi från hela landet, vi får träffa våra leverantörer av tyger, tillbehör maskiner mm. Vi får uppdateringar av det allra senaste i branschen och får lyssna till inspirerande och lärorika föredrag.

Det bästa är ändå att få umgås med kollegor från hela Sverige och att få snacka om det som rör oss.

Denna gång är vi i Nyköping!!!

Av denna anledning har jag stängt på fredag. På måndag kommer jag vara lite trött men lycklig!

73080933-NHxpGjpg

31 oktober 2014

Dessa stolar gjorda innan plasten drog in över världen har fått ett nytt liv. Den gamla stoppning var verkligen en budgetvariant från den tiden. Sadelgjord och vävar var av pappersgarn och stoppningen enbart av träull. Kanske var det svårt i efterkrigstid att få tag på hampagarn och jutevävar. Tagel och krollsplint var kanske alldeles för dyrt.

Jag fick iallafall riva bort allt för vävarna var helt upplösta och garnen i resårhuset höll inte ihop någonstans.

Det har varit roligt att få bygga upp stoppningen med enbart naturmaterial och få göra stolarna NYA igen. Jag har använt sadelgjord och resårgarn av hampa, kroll och hästtagel till stoppningen och vadd av bomull. Benen och armstöden är limmade, slipade och lackade.

Tyget är  hantverksmässigt gjort av Jobs Handtryck i Leksand och heter Rabarber.

En sån här renovering är inte för att piffa upp, utan för att ge stolarna nytt liv ytterligare en generation.

73080929-q4Mh5jpg

30 september 2015

Det är sommar, men i verkstan är det full verksamhet nästan hela tiden. Nyss blev vi klara med denna fina kanapé i Karl-Johan stil. En period i början på 1800-talet. Stoppningen är i original med förbättring på toppen av hästtagel och bomullsvadd.

Hade det varit "då" hade tyget varit i siden, kanske randigt eller med typiska mönster som bladkransar eller franska liljor eller varför inte en stormönstrad damast. Färgen känns helt rätt även om kvalitén nu är mer modern och praktisk i ull och rami. Tyget heter Rami och kommer från Svensson.

19357225-XPRMejpg

5 oktober 2015

Ibland får man nöjet att klä om något extra specielt. Som t ex en dansk "Clam" Chair ", design Philip Arctander daterad 1941.

Det fina fårskinnet kommer från Skandilock och är av högsta kvalité. www.skandilock.com

 
Egentligen är alla möbler i mina ögon unika. De möbler som kommer hit till verkstan är ofta ärvda och äger då en historia som inte kan köpas för pengar. Personen som vill klä om har möjlighet att välja tyger som gör möbeln personlig och unik. Därför är alla "jobb" roliga att göra.

Men under mina 15 år som tapetserare har jag aldrig stött på musselstolen som den också kallas. Just nu är den verkligen på topp på olika auktioner över hela världen och jag är riktigt glad över att få ha fått den äran att klä om detta par. ( Påminner om två får, eller ulliga moln.) Dessa två kommer man att kunna känna och klämma på hos Modern Antik i Halmstad. www.modernantik.se

19397113-lk9zejpg

5 oktober 2015

Dessa två finfina fåtöljer har jag gett ny stoppning i sitsen. Trädetaljerna på armstöden har slipats, färgats in och lackats. Tyget kommer från Svenssons markspelle och heter Kalahari.

73137942-nzIAtjpg

5 oktober 2015

Nu är det dags att säga Varmt Välkommen till vår nya hemsida!
Hoppas att ni gillar den och att ni hittar något spännande att läsa.
Här i bloggen kommer vi lägga upp de projekt vi jobbar med, inspiration och uppdateringar av olika slag.

Till vår hjälp har vi haft Fröken Fokus: foto och film
House of Brandy: Webb, layout, grafisk profil
Marcus Mendes på Wish Hairdressing and concept och Mirei på Body shop i Halmstad för styling.

Åter igen, Välkomna!

73137970-ysvwDjpg

7 oktober 2015 

For till Rävinge kyrka för att leverera dynor till bänkarna. 26 bänkar varav alla var olika långa. Det gick bra, och det blev väldigt fint.
På bilden ser man alla olika dynor inplastade och numrerade för att hamna i rätt bänk.
Tyget vi sytt dynorna i heter Breeze och kommer från Bogesund.
Vi har även klätt altarringens knäfall i läder från Elmo och stoppat med tagel och gråvadd. Målerikonservatorn har sen målat och förgyllt.
Invigning 1 Advent. Åk dit ni som har möjlighet och njut av en underbart vacker och helt nyrenoverad kyrka.
Marie Carlsson och Lars-Ivar Nilsson från Laholms Målerikonservering har lagt ner oerhört många timmar på sitt hantverk i kyrkan.
Guldet på altarringen blev ett lyft.

73338837-2vGaEjpg

72763318-hIlhfjpg

73138084-3DQ7Fjpg

72763323-F9h3kjpg

14 oktober 2015

Vi flyttade in i påskas i våra nya lokaler på Norravägen 4 i Halmstad. Det har tagit sin tid att känna in sig och få allt, eller det mesta klart. Vi jobbar ju med våra kundprojekt hela tiden och försöker få allt det andra klart på lediga stunder. Den grafiska profilen som vi är mycket stolta över och som Christian Hertz på House of Brandy gjort är klar. Fotosession med Fröken Fokus tog en hel dag för oss, sen många fler timmar för henne med bearbetning, och resulterade i material till hemsidan, en filmsnutt att lägga upp på youtube, till trycksaker, och material till annonsering i dagstidningar och magasin. Detta arbete med företagets ansikte utåt har också gett oss en större trygghet i vad företaget är inåt. Våra värderingar och våra mål.
Våra nya fina visitkort kom häromdagen. Dubbelsidiga och tydliga.
Så för att avsluta denna inledningsfas och sätta fart framåt hade vi igår en inbjudan till invigningsmingel av lokal och webb! Sanna och Roger som är viktiga medarbetare för produktionen var också här och pratade med våra gäster.

Gott och nyttigt, festligt bubbligt.
Charlotte från Mobilakocken fixade allt. Henne kan jag verkligen rekommendera.

Tack alla gäster som kom och gjorde kvällen minnesvärd.73138074-3ym9qjpg


73138076-47EULjpg

73138079-LksUBjpg

20 oktober 2015

Vilken förvandling  det blev av den beiga trasiga men älskade soffgruppen som nu är färdig. Vit och fräsch och hel åker den nu hem till sina ägare. Tyget heter Concept och kommer från Saum &Viebahn.

19530755-dEDMnjpg

73137988-pi9lEjpg

24 oktober 2015

Hösten är så vacker nu och det finns gott om tillfällen att njuta av den eftersom det fortfarande är ganska varmt ute.
Höstlovet bjuder i mitt fall på en liten semester med familjen. Det är välkommet efter många veckor med väldigt högt tempo i verkstan.
Så nästa vecka är det stängt måndag till onsdag. Torsdag och fredag har vi öppet igen som vanligt.
Den lilla karmfåtöljen blev klar lagom till helgen. Ny stoppning och klädsel. Tyget heter Nalina och kommer från Harlequin
73137978-xoBP4jpg

6 november 2015

Gråa dagar och i verkstan gråa tyger. Ibland blir det dagar av svart, graphite, grått. Ganska enformigt när det hopar sig sådär. Fast jag vet ju att det väntar andra tider ganska snart. Färgglada och lyckliga tyger. Idag hade jag ändå tur att få packa upp ett paket med nya kollektioner från GP J Baker. Ett engelskt varumärke med en lång och stolt tradition. Detta märke är nytt hos oss och det är på tiden tänker jag att ni ska få klä era möbler i dessa fantastiska mönster även hos oss. Här finns ju en hel del att välja på och det är härligt att frossa i plysch och vackra kretonger. Ni vet väl att vi även syr gardiner. Kom gärna in och rådfråga oss och ta en titt på utbudet.
http://gpjbaker.com/brands/gp-j-baker/originals-v-prints/
http://gpjbaker.com/brands/gp-j-baker/artisan-hand-block-printed/

26 november 2015 

Många har redan upptäckt Fulgentin. Skonsamt och biologiskt nedbrytbart. Du kan använda det på de flesta hårda ytor. Både lackade och olackade ytor, plast, backelit, marmor, rostfritt mm. Läs mer på Fulgentin. På träarmstöd på karmstolar och fåtöljer är det häftigt att se hur det löser upp smutsen som gjort ytan svart och fet. Låt den verka en liten stund och torka sen av.
Rostfria vitvaror blir också toppenfina av fulgentin.
Vi har fyllt på i butiken så att det säkert ska räcka till alla julstädande kunder.

73138130-ERsRdjpg

6 december 2015
Det finns inget liv efter jul. Det låter ju ganska konstigt att säga så, men efter många år som tapetserare så vet vi att det är så det fungerar i december. Såklart att vi vill få färdigt så mycket som möjligt så att vi kan gå hem och fira jul utan att känna att kunderna inte har fått hem sin soffa eller fåtölj till helgerna. Kanske har man också passat på att lämna in matssalsstolarna för att få det riktigt fint till julens långsittningar.
Det gäller alltså att jobba på. Livet efter jul och nyår kommer så småningom.  
Det bästa är ändå att vi bidrar till att era hem blir vackrare, att era ärvda möbler som har så många minnen får fortsätta att leva kvar. Som t ex denna jugendfåtölj i ek som vi snörde nya resårer, stoppade med krollsplint och tagel och som vi slutligen klädde med en tryckt plysch med mönster av William Morris. Detta tyg är magiskt och vi hade önskat att tiden skulle gått något långsammare så att njutningen med att få handskas med det hade varat längre.

Andra dagar av salighet var att få jobba med denna fåtölj. Ritad av carl Malmsten och heter Åldermannen. Vilket hantverk! Tyget som vår kund valde heter Paradisträd och är ett handtryckt mönster från Jobs tyger.

Sammet är stort just nu. Har i och för sig varit ett tag och kommer att fortsätta som det ser ut länge till. Vi gillar sammet i verkstan. Detta tyg med apor som klänger i palmerna är helt sagolikt och kommer från Linwood. Sitsarna har förnyats med nya gummigjordar och ny stoppning i plymåerna. 

Sammet igen !

Blå som himlen, som havet.
En ganska ordinär karmstol i rokokostil. Nu sticker den ut med sin kungliga nyans av blått.
Vacker som bara den!!!

Den här fåtöljen kallas för "skrindan" och är ritad av Kerstin Hörlin-Holmqvist på 1960-talet. Vi ser mer och mer av den i verkstan. En härligt klassisk modell som går att anpassa till vilket vardagsrum som helst. Denna fick ett tyg från Casamance som var svårt att fotografera. De ljusa trådarna i väven är guldtrådar som kontrasterar fint mot det svarta.  Elegant och tufft på en gång.

Ha en skön tid under Advent och glöm inte att ta vara på varandra.73137976-IxsGKjpg

73137979-RLUL2jpg

72763304-2PH7sjpg

73137981-J781pjpg

19943468-wpnTXjpg

20 december 2015

I julveckan är det enbart öppet på måndag mellan 10-16 som vanligt.
Vi öppnar efter julledigheten den 4 januari.

I veckan har vi fortsatt att leverera i ett rasande tempo. Den gula fåtöljen på bilden piggade verkligen upp med sin intensiva energi. Tyget kommer från Svensson och heter Rami. Kudden fick tyg från Sanderson och heter portobello. 

Den lilla 50-talaren har också den fått tyg från Svensson. Bit heter tyget. Passade perfekt på denna modell.


Gardiner syr vi också. Stora fönsterpartier kan ibland, särskilt under den mörka årstiden bli tråkiga svarta ytor. Då är det skönt att kunna dra för ett vackert tyg som här i detta matrum. Tyget kommer från Casamance och är upphängt på skena i taket med Waveband.
73138097-1PhWsjpg

73138101-SvTGsjpg73138102-tnHStjpg

72763382-UU6Sajpg

7 januari 2016

Idag 7 januari kör vi igång rea på kuddar, kuddfodral, löpare, kökshanddukar, tygväskor, småsaker, metervara mm som vi tidigare haft i en webbshop som numera inte längre finns. Köp 3 betala för 2, blanda som du vill.

73338825-34Glwjpg


73338829-xILMGjpg

73338832-d1SH9jpg

73338837-2vGaEjpg

13 januari 2016

Fina kuddar och diverse annat finns fortfarande på rean "ta 3 betala för 2". Nästan all metervara jag hade på lager är slut, men jag har rosa gardinvara och en vit med smala gråsvarta ränder på 300 cm bredd till superbra pris. Perfekt om man vill ha extra breda gardiner. Rean håller på tills det är slut. Först till kvarn alltså!!!

25 januari 2016

Samma modell, men ändå så olika.
Vi upplever att denna typ av gungstol har blivit mer populär på sistone. Trivsamma och mysiga att smågunga i.
Den blå har vi klätt i tyg från Casamance och den cerislila i tyg från Clarke & Clarke.

20333998-k09lYjpg

73187989-f0wnujpg

8 februari 2016

Nu är det dags för årets stora möbelfest. Vi åker till Stockholm och besöker Möbelmässan, leverantörer och designpalats. Förhoppningsvis kommer vi hem helt fulla av inspiration. Säkerligen har vi hittat nya tygkollektioner som vi vill klä möbler med eller sy gardiner av.
Av denna anledning håller vi stängt torsdag och fredag (11-12 februari).
Åker man bort och roar sig så får man jobba igen på andra dagar. Idag blev lilla söta Laminette av Yngve Ekström klar. Klädd i en nyans på fårskinn som inte är lika vanlig som graphitgrå, men helt underbar varm guldbeige ton som heter Sahara. Från Skandilock så klart.
Till en hall har vi tillverkat en måttanpassad plymå med fjäderstoppning på en kärna av kallskum. Är det något vi kan pilla länge med för att få det riktigt bra är hur sömsmånen ligger. En krokig sömsmån ger en krokig framkant. Rakt ska det va!

Till vårt bästa polermedel Fulgentin har vi nu får in en pump och en magisk trasa. Detta gör det väldigt mycket smidigare för dig som använder fulgentin. Trasan kostar 40 kr och pumpen 20. Köper du hela kittet får du ett paketpris. Hmm.... får kanske sätta ihop små paket när vi kommer hem från Stockholmo.

Dessa tider är det annars ganska regnigt och blåsigt. Förkylningar hoppar på en stup i kvarten. Bästa medicinen är ingefäraté med en hel pressad citron och lite honung. Njutbart och uppiggande åtminstone.20484710-87TKajpg

73187987-3VE1ejpg

73187988-Ynnb9jpg

73027113-BECPBjpg

22 februari 2016
Omöjligt är det!
Lika bra att ni tar er en tur förbi verkstan för att bara få bläddra och känna.
Möbelmässans inköp börjar sakta men säkert dyka upp och först på plats är Jean Paul Gaultiers kollektion för möbler och gardiner.
Det är omöjligt att återge känslan av ett tyg på bild. Man MÅSTE känna, klappa och knyckla ihop. Man MÅSTE uppleva!
Idag har det också levererats hängprover för gardin från tyska Saum & Viebahn. Somrigt randigt och luftigt i lin med polyester. Polyestern tillför goda egenskaper till linet som t ex ett mjukare fall. Tygerna ligger på 300 cm bredd vilket vi gillar och numera är bortskämda med.

73187984-GwCDtjpg

20629561-inNAVjpg

20629577-xfdlZjpg

7 mars 2016
Våren tittar in genom fönstret idag. Det känns hoppfullt på något vis. Snödroppar lyser upp den svarta jorden och jag kikar efter andra vårtidiga tecken.
Mina ögon landar på tygboken med tyger för utomhusbruk från Kirkby design. Den heter Terrazzo och kom förra våren. Färgerna sprakar och mönstren är härligt 80-tal. Dessa tyger skulle kunna väcka upp alla uteplatser i Sverige ur den svart/gråa dvalan som lagt sig som en törnrosasömn över soffor och kuddar.
När jag läser kvalitetsspecifikiationerna blir jag glad men också lite arg. Det finns tyg som håller för solens blekande strålar, som inte möglar och som inte släpper igenom regnet. Det är fantastiskt!! Men jag träffar kunder som kommer in med lounge-dynor som bara är en sommar gamla och som gått från svart till ljusgrått på bara 3 månader. Usch vad dåligt!
Det kostar att klä om och tyget är inte gratis. Kunderna väljer att istället köpa en helt ny grupp. Jag blir beklämd, för det är detta som vi försöker motverka. Slit och släng-trenden som sitter så djupt förankrad att vi inte ens reflekterar över det.
Billiga möbler blir också dyra till slut när man fått köpa nytt gång efter gång. Tyg som fäller, tyg som går upp i sömmarna, tyg som möglar i det fuktiga uterummet.
Det finns kvalité på marknaden . Det är dyrare såklart, men håller längre. Det lönar sig då plötsligt att klä om.
Vi har flera fina provböcker med möbeltyger som utvecklats till att hålla länge. För utetyger är kraven svåra, men produktutvecklingen är konstant.

Det plingar på min dörr. 2 små barn med färgglade godisklubbor tittar in.
Det känns att våren är på G.

20788108-K8FQijpg20788301-lK7hbjpg

11 mars 2016
bara för tygnördar

Jag viker fredagen för er som vill titta och njuta. Du är så välkommen att titta in i verkstans showroom bara för att du älskar tyg. Vill du själv bläddra och plocka i proverna går det fint, vill du fråga om något svarar jag gärna. Disken där årets nyheter ligger dignar av härligheter i många stilar. Sobert, färgstarkt, gardin och möbeltyg.

20812114-zo0Vgjpg
Det här är Mystical från Blendworth. Sagolikat vackra möbel och gardintyger.

72763367-5xUqqjpg
Från Sanderson har jag tagit in 2 finfina enfärgade tygböcker för möbel, men också detta mönster på hellinne som heter woodland walk. Passar till möbel och gardin eller kuddar som på bilden.


20812153-o7pgLjpg

Wind är ytterligare ett engelskt tygföretag. Precis som Blendworth och Sanderson. De har alltid så vackra sidentyger för gardin. Detta tyget heter Simone och har ett broderat mönster. Som gardintyg måste det fodras vilket gör det ännu vackrare.

Så välkommen in för en titt. Vi har öppet till 17 för din skull!

31 mars 2016  
Ofta är det så att orden inte räcker till när jag ska beskriva hur jag upplever textil. Det gör sig inte med enstaka ord som fantastiskt eller vackert eller underbart.
Upplevelsen sitter i händerna, mot huden, i hjärtat, i själen.
Vi har under våren beställt hem nyheter från våra olika tygleverantörer. Så mycket som inte går att beskriva med ord. Man måste känna på tyget. Helst på alla färgerna eftersom de upplevs olika. Mörkt djupblå sammet, plommon, vanilj, sotsvart, orange, guld, skogsgrön, limegrön, pistage.
Igår kom så ett paket med kuddar från en ganska ny designer/konstnär från Holland som heter Mariska Meijers.  Jag ska försöka ge er en känsla med ord. Hon trycker sina på mönster på alldeles slät siden. Tyget är magiskt mot händerna. Jag måste klappa och stryka över det när jag går förbi. Färgerna sprakar och gläser och rycker tag i min blick. Jag måste pilla, måste lyfta och flytta runt.
Jag har nu bara tagit hem några stycken för att se hur de tas emot av Halmstad och av mina kunder. Ni vet ju att ni alltid är välkomna för att titta på tyger, inspireras eller för att prata om projekt eller vad vi ska hitta på med farmors gamla fåtölj.

20986408-6YefDjpg

20 april 2016
Vi stänger 21-22 april till förmån för studiebeök hos våra leverantörer Berghems väveri och Trapiche.
Tillsammans med kollegor i Sveriges Tapetserarmästares lokalförening småland/blekinge där vi är medlemmar, ska vi hälsa på dessa företag. Årsmöte och viktigt utbyte kommer också hinnas med. Föreningen Sveriges Tapetserarmästare är en branschorganisation för Bilsadelmakare, Gardinmakare och Tapetserare. Läs mer om STM här.
Lilla söta pallen här intill är klädd i tyg från Casamance och det vackra och välarbetade möbelbandet kommer från Houlés.

73097347-rh8SGjpg

23 juni 2016
Glad midsommar önskar vi på
JG Tapetserare!

73158605-UsXyDjpg

12 juli 2016 

Vi har väldigt vackra sidenkuddar i sprakande färger från Mariska Meijers. De tillverkas i liten upplaga och är därför inte tillgängliga överallt.
Hos oss finns några av alla de vackra färgställningar och mönster som hon har formgivit. På www.mariskameijers.com kan du se hela utbudet.

73187983-NSbRkjpg

15 september 2016

Soffan Grand är designad av Monica Förster för Offecct 2011. Den blev också vald till årets soffa det året.
I verkstan har vi under veckan klätt om den knallgröna soffan i ett underbart tyg från Kvadrat som heter Sonar 2 skapat av Raf Simons. Att få jobba med kvalité rakt igenom är oerhört tillfredsställande. Material som är valda med omsorg, som ska hålla länge. Tyg som är "hjälper till" vid sömnad och montering. Det har varit en glädje!


72763383-4l6sVjpg


22196856-QHye6jpg


73090590-zvwSejpg

30 september 2016

Vi pratar ofta med varandra och med våra kunder om kvalité.
-Är det lönt att klä om , eller ska vi köra nytt?
- Den här gamla stolen är det väl inget värde i, tror jag slänger den på tippen.
-Oj vad mycket det kostar att klä om, vi kan köpa 2 nya fåtöljer för det priset.

Vi brukar säga att det oftast lönar sig att klä om. Det som avgör är många olika faktorer. Vilken kvalité är det på möbeln och i vilket skick är den. Vad hade du tänkt ersätta den med. Något från IKEA eller något med liknande kvalié som möbeln hade ursprungligen? Har du svårt att hitta någon ersättare i dagens utbud?  Vill du sätta en personlig prägel på ditt hem med tyger som inte finns i möbelhandeln. Tänker du på miljön och hur vi konsumerar. Vill du ha hantverket och de gamla naturmaterialen ? Är möbeln antik men inte användbar?
Ja då är det lönsamt att klä om. Det är lönsamt att se över och renovera stoppningen.

Vi möts av kunder som säger "Nej" det blir för dyrt, då slänger jag soffan på tippen. Det är svårt att vara tyst då. Nej! släng inte, ge bort! Sälj på blocket eller loppis. Vad som helst, men släng inte möbler du har tröttnat på. Låt det du inte vill ha, få ett nytt liv i någon annans hem. Möbler är gjorda av naturens resurser och det sättet som möbler produceras på idag är sorgligt. Billiga möbler är inte tänkta att hålla om du ska använda dom. Tanken är att du snart ska köpa nytt igen. Det finns kvalitétsmöbler men det krävs av dig att du är medveten om vad som kan gå sönder så att du kan inspektera och fråga säljaren, och kräva svar.
Vi byter ofta dragkedjor på soffplymåer, och det känns så onödigt. Varför välja billiga dragkedjor som inte håller. Tillverkaren sparar några ören per meter, men kunden får lägga ner några hundralappar extra efter, i dessa fall, bara något år.
Ja , det finns massor att skriva om angående detta. Så nu hoppar vi vidare.

Igår levererade vi 16 restaurerade stolar till ett café här på vår gata. Nya ägare vill behålla känslan i det anrika caféet. Stolarna är tillverkade av Gemla Fabrikers AB i Diö i Växjötrakten. De är stämplade 1968-03-23. Det enda vi behövde göra var att byta stoppning och klä sitsen. Vi rengjorde och polerade upp träet med Fulgentin. Ryggarna fick vara original. De var inte det minsta rackliga eller dåliga på något sätt. Man blir imponerad över hantverket och lycklig över att de nya ägarna valde att göra så här. Imorgon är det invigning, så ta er en lördagsfika på "nya", men gamla Fribergs konditori på Norravägen i Halmstad.


73090584-cRXanjpg

5 december 2016

Möbler från artonhundratalet har ofta hjul. Tanken var att de nu ganska tunga och maffiga möblerna skulle vara lätta att flytta runt. Ofta sitter hjulen bara på frambenen. På denna schäslong var hjulen knäckta och slitna. Därför bytte vi till nya fina. En liten detalj men med stor påverkan på helheten.
Låt fantasin flöda. För att få den rätta känslan och för att hotta upp moderna karmfåtöljer klädde vi med clake & clarkes tyg pulse som verkligen ger en lyxig feeling, och med matta silverpärlspik och denna snygga nyckeltofs från franska Houlès som hängs bak på ryggen som ett smycke blir de helt förändrade.  
Det här är också en detaljbild. kanske har ni sett den förut. Ibland vinner man på att ta sig lite extra tid på att leta efter ett fint band. Det finns standardband, och det finns fantastiska band. Detta band är också från Houlès och består av ett band kombinerat med möbelsnöre. Väldigt vackert tycker vi.
Så mycket mer arbetat och välgjort blir helheten om man tar sig lite extra tid. Tyget kommer från Casamance.

73005234-5qrRJjpg

73005235-NDRCojpg


22830276-BmFQk 1jpg


18 december 2016

Vi har pälsliknande plädar från Fine. De är välgjorda och fantastiska på alla sätt. Det finns också kuddar i samma material som får beställas. Rabatten gäller även här om du beställer under dessa dagar.
Från Oddbirds har vi en alpackapläd kvar i mörkgrönt med avvikande kanstsöm i petrolgrönt. Pläden är tunn och smidig men härligt varm.
Unika sidenkuddar från konstnären och formgivaren Mariska Maijers/Holland i starka färger på blankt svart bakgrund.
Vi har också kuddar som vi syr upp själva av utgångna tygprover och stuvar. Detta gör vi med tanke på naturen och för att vi vill utnyttja även de små bitar som blir kvar. Just nu finns flera kuddar med mönster från våra svenska formgivare såsom Stig Lindberg, Olle Bonnier och Sven Markelius mfl. När Sandbergs slutade producera tyger började vi sy kuddar av deras hängprover. Några är klara och finns till försäljning. Andra kommer att dyka upp under våren.
Mellandagsrabatten börjar gälla 19-december t o m den 5 januari. Ta en titt på våra öppettider under fliken kontakter. Kom också ihåg att det bara finns en eller max 2 av varje exemplar. Vi har ingen massproduktion, bara unika favoriter.
73090587-9SV9ejpg

27 december 2016

Det är ibland klokt att blicka tillbaka. Att med hjälp av fotografier och kalendrar se vad som kommit och gått under året.
I verkstan är aldrig ett år likt något  annat. Uppdrag vi gör går aldrig i repris. Alla kunder tänker olika och även om möbler kan upprepa sig är det aldrig  samma åtgärd som behövs, eller samma tyg, samma detaljer som sätter pricken över i, eller samma rum en möbel ska fortsätta leva i.
För gardinuppdrag är det heller aldrig några upprepningar.  Gardiner påverkar rum olika, ljuset, rymden, behovet. Allting måste vi ta med i valet av textil och i valet av upphängning.
Vi fotograferar så mycket vi hinner med för att få hjälp att minnas, men också för att få hjälp att förklara och för inspiration.
På vår Youtubekanal finns nu småfilmer för 2015 och 2016, och vi jobbar på för att göra filmer för fler år. Prenumerera gärna på våra filmer så missar du inget.
73090586-xDZXDjpg

18 april 2017

Inte sen den 27 december 2016 har vi skrivit här i bloggen. Man kan undra om vi gått under jorden. För att du ska slippa undra kommer här en liten rapport om vad vi hittar på när vi inte syns och hörs hela tiden.

Efter jul satte vi igång med ett större uppdrag på 240 stycken stolar till ett församlingshem här i Halmstad.  Precis så önskar vi få vara en del av ett resurssnålare alternativ till att köpa nytt. Riktigt bra stolar som kan användas länge länge till med nytt kallskum av superkvalité och tyg med hög slitstyrka, miljömedvetet tillverkat hos Svensson i Kinna.

Förändringen i färgnyans är verkligen inte stor, men ska inte hela inredningen bytas ut gäller ju samma färgtänk som från början.
På bild 1 : första lasset med stolar i gammal klädsel och nästan obefintlig stoppning. Man kan undra vart den tagit vägen.
Bild 2 till 6: Väl avplockad limmas nytt kallskum på sitsar och ryggar.
En del stolar är rangliga och måste också slås isär för att limmas ihop i fogarna.
Ryggarna spikas med tellikor i sidorna fram och bak.  
Nya tyget "Balance" i närbild.
Så småning om blev vi iallafall färdiga och den snälla vaktmästaren hämtade hem sista lasset stolar, där de nu kan användas länge länge.


73090584-cRXanjpg

73338844-f7Pd4jpg

73338849-7Gd0Vjpg

73338852-kpLFhjpg

73338854-fEx55jpg

73338857-rEHTJjpg

23848383-iSJbcjpg

26 april 2017

STM är förkortningen för Branschorganisationen Sveriges tapetserarmästare. I den finns bilsadelmakare, gardinmakare och tapetserare. Organisationen står för Yrkesskicklighet, tradition och trend.
För mig som företagare står den också för gemenskap, utbildning, inspiration och energi.
I dag åker den lokala föreningen som jag tillhör till Gotland för att ha vårt årsmöte. Besöka andra företag som inte nödvändigtvis är i samma bransch, men som ger ny energi och inspiration till vårt egna företagande. Att få träffa kollegor, få knyta kontakter, få dela med sig och att få ta del av varandras erfarenheter är nödvändigt och väldigt viktigt.  Av denna anledning är verkstan så gott som stängd. Leveranser såsom hämta och lämna går fint under eftermiddagarna.  Jag är inte där, men Roger är. Vill du prata priser får jag be dig återkomma nästa vecka.


23901727-FGoIXjpg

19 juni 2017

Sommaren är nu. Inte sen när jag bestämmer mig för att vara ledig. Även om vi jobbar och står i finns lediga kvällar och sköna mornar. Då är jag helst i trädgården, med fingrarna i jorden eller i trädgårdssoffan med en bok. Att njuta av tiden här och nu är ibland svårt för tankarna är inte där de borde vara.
Vi har verkligen full rulle i verkstan och vi, Roger, Ingrid, Gunilla och jag är flitiga varje minut. Sommaren är inget undantag. Många möbler till privatkunder, men också gardiner till hem och kontor. Legojobb till ett företag inte långt härifrån som bygger specialinredningar till spännande projekt. Allt är roligt!!! Varje dag är en ny spännande dag. Trots det kommer jag att ta semester och om det kan ni läsa under fliken kontakt.  Helt stängt kommer det inte att vara. Roger och Ingrid kommer att finnas här vissa dagar för dig som ska hämta eller leverera.
Ha en riktigt skön sommar !!!!!
Jenny, Ingrid, Gunilla och Roger
73090583-3H5UVjpg

september 2017

I somras sydde vi dessa vackra gardiner till ett vardagsrum. Tyget är i linne med både tryckta och broderade blad och blommor.
Vi rekommenderade foder till gardinen och det är just det jag ska skriva om här.
Det finns många anledningar att fodra gardiner. Här kommer några.
I detta fall framträder mönstret bättre med ett foder bakom som hindrar ljuset att gå igenom väven med samma styrka. Detaljer och kontraster blir tydligare. Ljuset är också det som sliter på tyget, missfärgar och bleker.
En del linnetyger är ganska stela och får ett tråkigt fall, men med foder blir fallet mjukare.
Det finns olika sätt att fodra gardiner. Vi envisas med att till stor del sy för hand. Varför kan man fråga sig. Alla sömmar på denna gardin är inte handsydda, utan bara de som påverkar fallet och framsidans utseende. Vi slipper synliga sömmar på framsidan, vilket såklart är ett estetiskt val, men det påverkar också gardinens totala uttryck. När vi syr ihop två olika tyger. (gardintyg och foder) måste dessa två samverka under lång tid. Därför syr vi redningsstygn uppifrån och ner inne i gardinen. Meningen med det är att tygerna ska hänga samman och inte leva var sinna liv. Att sy ihop tygerna som ett påslakan är väl det många tror att vi gör när vifodrar, men en sådan sömnad gör att fodret kan tynga sig mer än gardintyget. Så småningom hänger det nedanför och det ser draperat ut på baksidan. Inte så snyggt och dessutom är det ju meningen att en påkostad gardinupphängning ska hålla väldigt länge. Det är tråkigt om det är själva sömnaden som gör att du tröttnar på gardinen och inte tyget, färgen eller mönstret. Hantverket måste överleva stilen.
Jag måste ju också skriva om den fina kombinationen i detta rum. Till gardinerna gjorde vi om karmfåtöljerna som förr var grönmålare och klädda i ett rutigt tyg i rosa och grönt. Den mörkblåa färgen i tyget fick bli den nya färgen på trästommen. Tygerna kommer från William Morris och heter Pimpernel och Jasmine embroidery.


24660729-6iyWejpg

73090575-ZxDIhjpg
2017-08-15 16.17.12

72674260-FujMbjpg

25 september 2017

För 3 veckor sedan åkte jag till Vaggeryd och det fina möbelföretaget Swedese. Grundat av Yngve Ekström 1945. Den möbel de flesta känner igen som Ekström ritat är Laminon som i sitt nuvarande utseende blev till 1956.
Den där dagen för 3 veckor sedan gick jag en utbildning till att bli certifierad Laminotapetserare i Swedeses målmedvetna satsning "Swedese Repair". För miljömedvetenhet, för att hålla möbler av god kvalité vid liv med hjälp av yrkesfolk närmare kunden. Jag känner mig absolut stolt över att vara en del av detta.

Fler utbildningar är på väg som stärker oss på JG tapetserare, och det är den kommande läderlindningskursen som jag ska gå nu i veckan. Googla på läderlindat så får du se vad mycket vackert vi kan hjälpa till med efter denna veckan.
 
Bildtext:  Lamino ek och fårskinn graphite.73090574-GKpkDjpg


24771312-NJT8Gjpg

Blogg