Vi pratar ut!

30 september 2016

Vi pratar ofta med varandra och med våra kunder om kvalité.
-Är det lönt att klä om , eller ska vi köra nytt?
- Den här gamla stolen är det väl inget värde i, tror jag slänger den på tippen.
-Oj vad mycket det kostar att klä om, vi kan köpa 2 nya fåtöljer för det priset.

Vi brukar säga att det oftast lönar sig att klä om. Det som avgör är många olika faktorer. Vilken kvalité är det på möbeln och i vilket skick är den. Vad hade du tänkt ersätta den med. Något från IKEA eller något med liknande kvalié som möbeln hade ursprungligen? Har du svårt att hitta någon ersättare i dagens utbud?  Vill du sätta en personlig prägel på ditt hem med tyger som inte finns i möbelhandeln. Tänker du på miljön och hur vi konsumerar. Vill du ha hantverket och de gamla naturmaterialen ? Är möbeln antik men inte användbar?
Ja då är det lönsamt att klä om. Det är lönsamt att se över och renovera stoppningen.

Vi möts av kunder som säger "Nej" det blir för dyrt, då slänger jag soffan på tippen. Det är svårt att vara tyst då. Nej! släng inte, ge bort! Sälj på blocket eller loppis. Vad som helst, men släng inte möbler du har tröttnat på. Låt det du inte vill ha, få ett nytt liv i någon annans hem. Möbler är gjorda av naturens resurser och det sättet som möbler produceras på idag är sorgligt. Billiga möbler är inte tänkta att hålla om du ska använda dom. Tanken är att du snart ska köpa nytt igen. Det finns kvalitétsmöbler men det krävs av dig att du är medveten om vad som kan gå sönder så att du kan inspektera och fråga säljaren, och kräva svar.
Vi byter ofta dragkedjor på soffplymåer, och det känns så onödigt. Varför välja billiga dragkedjor som inte håller. Tillverkaren sparar några ören per meter, men kunden får lägga ner några hundralappar extra efter, i dessa fall, bara något år.
Ja , det finns massor att skriva om angående detta. Så nu hoppar vi vidare.

Igår levererade vi 16 restaurerade stolar till ett café här på vår gata. Nya ägare vill behålla känslan i det anrika caféet. Stolarna är tillverkade av Gemla Fabrikers AB i Diö i Växjötrakten. De är stämplade 1968-03-23. Det enda vi behövde göra var att byta stoppning och klä sitsen. Vi rengjorde och polerade upp träet med Fulgentin. Ryggarna fick vara original. De var inte det minsta rackliga eller dåliga på något sätt. Man blir imponerad över hantverket och lycklig över att de nya ägarna valde att göra så här. Imorgon är det invigning, så ta er en lördagsfika på "nya", men gamla Fribergs konditori på Norravägen i Halmstad.


73090584-cRXanjpg